“Zo wie nu het goed der wereld heeft, en ziet zijn broeder gebrek hebben,
en sluit zijn hart toe voor hem, hoe blijft de liefde van God in hem?”

1 Johannes 3:17
22/12/2020

Update Ethiopië en kerstwens

Beste vrienden van Double Harvest,

Allereerst het laatste nieuws uit Ethiopië. Zoals jullie misschien wel weten is daar momenteel een opstand.

We beginnen met een bericht uit het gebied waar de opstand is. Bij een telefoongesprek van vandaag vertelde Bas van de Bos over zijn dochter Karin. Karin is 25 jaar geleden als verpleegkundige begonnen in Ethiopië. Zij is in het gebied van de Tigris al jaren bezig met een groot en mooi weeshuisproject. Ieder jaar weer opnieuw worden er bij de poort baby’s ten vondeling gelegd, die zij dan opvangt. Ze is op een bijzondere manier bezig. Ze heeft allemaal huisjes met een Ethiopische moeder en vijf kinderen. Zo probeert ze die kinderen te plaatsen en ze probeert altijd de familie van de baby weer terug te vinden. Als dat mogelijk is probeert ze de kinderen weer terug te plaatsen bij hun eigen familie. Nu ligt dicht bij haar grote project een militaire kazerne. Aan het begin van de opstanden van de Tigris, is die legerplaats met geweld en veel doden ingenomen. De soldaten hebben ook moeilijk gedaan bij haar project. Maar na een week heeft de Ethiopische regering de basis weer terug veroverd. Een Ethiopische generaal is bij Karin geweest en heeft gezegd dat hij haar zal beveiligen. Het gaat nu dus weer goed bij het project, al is het nog wel een moeilijke situatie. Het is moeilijk om te communiceren met het thuisfront en het eten is bijvoorbeeld vier keer zo duur geworden. Gebed voor Karin en dit gebied is welkom.

Bij ons, bij de Double Harvest projecten, merken we niet zoveel van de opstand. De opstand is helemaal in het noorden, duizend kilometer vanaf onze projecten. Afgelopen zaterdag kwam Hans Walhout terug uit Ethiopië. Die vertelde dat de corona in Ethiopië mee lijkt te vallen en dus dat je van die burgeroorlog weinig merkt. Hij zei: je kunt momenteel beter in Ethiopië, zijn dan in Nederland. De acht lokalen voor de middelbare school zijn bijna klaar. We zijn dankbaar voor alle hulp die we daar gekregen hebben. De regering stelde ons de voorwaarde om dertig computers te regelen, voordat er leraren en leraressen voor de middelbare school konden komen. Het is lastig om hier leraren voor te krijgen, omdat er in de klaslokalen die nu zijn gebouwd, volledig in het Engels wordt lesgegeven. Door hulp van onze vrienden zijn die computers nu ook geregeld. We hopen dat de middelbare school snel gestart mag worden. Al met al heel positief.

Onze wens is dat er binnenkort weer in heel Ethiopië vrede mag zijn, dat er een oplossing gevonden mag worden voor het corona virus. Ook alle vrienden van Double Harvest wensen we een goed en mooi jaar. Klik hier voor onze kerstgroet, waarin Rie en ik ook nog even terugkijken op het jaar en het 60-jarige huwelijk dat we in 2020 mochten vieren. Voor jullie allemaal een hele warme en mooie kerst toegewenst!

Hartelijke groet,
Het Double Harvest Bestuur
Gert, Henk en Martien.

< terug