“Zo wie nu het goed der wereld heeft, en ziet zijn broeder gebrek hebben,
en sluit zijn hart toe voor hem, hoe blijft de liefde van God in hem?”

1 Johannes 3:17
17/04/2015

Paasreis

Een kort verslag van de bijzonder mooie reis van 9 tot en met 16 april van Rie en mij.

Aan alle Double Harvest vrienden,

Wij zijn vrijdagmorgen vroeg aangekomen in Addis Abeba en direct naar het gasthuis gegaan, wat behoorlijk is verbeterd (er is nu altijd water). Dit was vrijdag voor de Ethiopische Pasen. Zo hebben we dus dit jaar twee keer mogen vieren dat de Heere Jezus werkelijk is opgestaan. Toen we aankwamen waren Piet en Bert Noordzij en zuster Willy daar al op hun project aanwezig. Ook Arend Hardeman, met zijn vader, moeder, zuster en zwager, waren in Ethiopië al op bezoek bij hun zuster Els (helemaal in het zuiden, nog wat uren verder dan Hawassa). Zij zijn ook nog een paar dagen met ons in het gasthuis geweest. De nacht voordat wij terug gingen, kwamen nog Harm Thomassen en Nico Kouwen met een groep van zestien personen. Volle bak dus! Wat Rie en ik zoal meemaakten in die dagen?
– Veel uitnodigingen om het Paasfeest te vieren bij verschillende Ethiopische vrienden.
– Iedere avond ontmoetingen met Nederlandse families die in Ethiopië wonen. Gezellig samen dominospel spelen. Samen plezier maken en heel veel blijdschap.
Ten slotte hebben we deze reis ook verschillende zakelijke dingen mogen afronden en regelen.

Economisch gezien viel de reis midden in een belangrijke tijd voor Maranatha Farm. Drie keer per jaar wil iedere Ethiopische familie een kip hebben. Dat is voor kerst (1e week januari), nu met Pasen toen wij er waren en 11 september (dat is Ethiopische nieuwjaarsdag). Maranatha Farm had dus een stal met 20.000 kippen. Allemaal 95 weken oud en dus klaar voor de pan. Deze kippen zijn verkocht aan handelaren die met een vrachtautootje kwamen. Ze laden zo 300 kippen zonder kisten de vrachtwagen in. Eerst moeten ze betalen natuurlijk. Ze betalen 2 euro en 70 cent per stuk. Op een gegeven moment stonden er wel vijf vrachtwagentjes in de rij om geladen te worden. Uiteindelijk was Maranatha Farm helemaal uitverkocht, terwijl er nog meer vrachtwagentjes stonden te wachten. Deze handelaren rijden dan met een auto vol kippen naar Addis Abeba. Daar verkopen ze de kippen door voor 5,50 euro. Op het laatst was er bijna geen kip meer te koop. Toen werd er op sommige plekken zelfs wel 7,50 euro voor een oude kip betaald. Ook voor Ethiopische lokale kippen die nog niet eens een kilo wegen (maar die wel veel meer veren hebben als de kippen van Maranatha Farm). Ook de eieren zijn heel hoog in prijs. Nu is de prijs voor de eieren 12,5 eurocent per ei. Mooi werk dus voor de kippenboeren! Ook de melkveehouder kan in Ethiopië goed geld verdienen. De melkprijs is 50 cent per liter. Met de economie in Ethiopië gaat het geweldig goed. Ook al die Nederlandse bloemenkwekers zijn een groot succes! Maar de voedselproductie blijft achter. Vooral ook omdat de regering zo verschrikkelijk moeilijk is in het beschikbaar stellen van land om voedsel te produceren. De eerste keer duurde het voor ons negen jaar voordat we grond hadden. Het probleem is nu dat de bevolking heel hard groeit (al bijna 100 miljoen mensen) en er moet dus toch steeds meer voedsel zijn.

Woensdagmiddag werden we op de laatste dag opgehaald door de Ethiopische zakenman Fasil. Dit is een Amerikaanse Ethiopiër die heel wat zaken doet op allerlei gebied en ook een voerfabriek heeft. Met hem zijn we een paar projecten af geweest. Daarna hebben we bij hem thuis in Addis Abeba heerlijk gegeten (10 min. van het vliegveld). Heel fijn, want dan hoefden we niet in het donker te rijden. Een ontzettend lieve familie met hele lieve kinderen. Deze man vertelde wat over Ethiopische mensen, wat wij ook veel ervaren. Alle Ethiopische mensen zijn zo lief en zo aardig, totdat ze achter het stuurwiel zitten van een auto. Dan willen ze allemaal op zo snel mogelijk van de ene naar de andere plek en maken veel brokken op de weg.  Na het fijne verblijf bij Fasil en zijn familie zijn we naar het vliegveld gegaan, weer terug naar Brussel. Daar stond onze zwager ons weer op te wachten.

Al met al een vruchtbare en gezegende reis!
Hartelijke groeten,
Gert en Rie van Putten

< terug