“Zo wie nu het goed der wereld heeft, en ziet zijn broeder gebrek hebben,
en sluit zijn hart toe voor hem, hoe blijft de liefde van God in hem?”

1 Johannes 3:17
05/08/2017

Eerste kennismaking met Oeganda

 

Beste vrienden van Double Harvest,

 

Graag willen we jullie ook wat vertellen over het tweede deel van onze reis. Vijf dagen gingen we naar Ethiopie en vijf dagen naar Oeganda. Henk Morren had het verzoek gekregen om daar een project van de VierMusketiers te gaan bezoeken.

Voor ons allemaal was het de eerste keer dat we in Oeganda waren. We waren enorm onder de indruk van de vruchtbaarheid van het land, waar alles groeit en bloeit. Overal mais van twee meter hoog en pinda’s die in de grond groeien, koffiebonen, thee, rijst en heel veel hout. De vrouwen hoeven dus in Oeganda geen koeienmest te scheppen om het eten mee te koken, zoals in Ethiopie, maar er is ruim voldoende hout. Er is ook genoeg voer om te eten voor koeien, schapen enzovoort. Als ze tien keer zoveel vee zouden houden, was er nog genoeg geweest.

We zijn geweldig ontvangen en hebben zondagmorgen eerst een mooie kerkdienst gehad in Kampala. Toen zijn we helemaal naar het noorden gereden. We hebben een bijzonder mooie reis gehad van meer dan vijf uur rijden. We kwamen over de witte Nijl en het was een groot avontuur met apen enzovoort. We hebben het project van de VierMusketiers bezocht en we konden daar een adviserende rol in spelen. Ook bezochten we een ziekenhuis, wat misschien wel het meeste indruk maakte van de reis. We zagen een vader en moeder op de motor binnenkomen met een jongetje, maar het verdrietige was dat hij binnen tien minuten daarna al in hun armen overleed. Wij zagen dat daar, in dat ziekenhuis, echt hulp nodig is. De meeste patiënten hadden een bed, maar er waren er die gewoon met een infuus op de grond lagen. Terwijl de kippen ook zo tussen de bedden doorliepen. Zo de Heere wil, zouden we daar wat aan mogen gaan bijdragen.

Wij werden ook op de hoogte gebracht van de vreselijke regering voorheen van Idi Amin. Zijn bijnaam was ‘de slachter van Afrika’. Meer dan 300.000 mensen zijn tijdens zijn regering ontvoerd, gemarteld of vermoord.
In het Noorden van Oeganda komen verder veel vluchtelingen binnen uit Zuid-Sudan en andere landen. Per week ongeveer 10.000. Die krijgen allemaal een stukje land en wat mooi is, is dat de Oegandese regering daar ook internationaal veel steun voor krijgt.

Voordat we vertrokken naar Oeganda leerden we de Oegandese Michael kennen. Die met zijn Nederlandse vrouw Kim tegenwoordig in Zwartebroek woont. Van Kim en Michael hebben we naast gastvrijheid, veel hulp en informatie gekregen, zodat we effectiever aan de slag konden daar. Ik kon daardoor onder andere op bezoek bij een vriend van Michael, Lawrence. Hij heeft ooit nog vier maanden op het Groenhorst les gehad over pluimvee. Hij heeft nu in Oeganda een boerderij van 10 hectare. Op zijn grond groeit (en nu komt er een hele lijst) koffiebonen, thee, maïs, vanille, pinda’s die als aardappels in de grond groeien, zoete aardappelen en heel veel vleestomaten enzovoort. Hij heeft ook een kippenstalletje en één koe. Op de foto’s (zie galerij) zie je ook hoe vruchtbaar het land is!

Op de terugweg hebben we nog een bijzondere ontmoeting gehad met Jaap en Mirjam, daags voordat we naar huis vertrokken, in het Silver Springs Hotel. We hebben mooie dingen gehoord over het mooie werk dat Jaap en Mirjam mogen doen voor de GZB. Jaap is regio-coordinator en ook docent op een kleinschalige predikantenopleiding in het noorden van Oeganda. Mirjam geeft les op een christelijke internationale basisschool, waar ook veel kinderen van zendelingen op zitten. Een aanrader om wat meer over hun werk te leren! http://jaap-haasnoot.nl 

De slotsom van onze reis:
We hebben al met al een mooie en nuttige reis gehad in Ethiopie. We zijn benieuwd wat jullie denken van de plannen voor de middelbare school!
Het was verder ook interessant, leerzaam en soms ook moeilijk om de situatie in Oeganda gezien. We hebben gezien dat het een land is met veel potentie. Een vruchtbaar land ook, maar ook een land dat nog steeds last heeft van de erfenis van de verschrikkelijke regering van Idi Hamin en waar veel trauma’s zijn onder de mensen, veel armoede en nog veel problemen in de regering, o.a. met leidinggeven en corruptie. Bidden jullie mee voor Oeganda?

Hartelijke groet van het Double Harvest Bestuur en Gods zegen toegewenst,
Henk, Martien en Gert.

< terug