“Zo wie nu het goed der wereld heeft, en ziet zijn broeder gebrek hebben,
en sluit zijn hart toe voor hem, hoe blijft de liefde van God in hem?”

1 Johannes 3:17
12/01/2019

Een reis om nooit te vergeten

Afgelopen December, werd Rie, de vrouw van Gert erg ziek. Daardoor kon hij niet zelf mee naar Ethiopië, maar de vier deelnemers van de reis zijn wél gegaan. En hier is hun reisverslag (en met Rie is het gelukkig goed gekomen!)

Een reis om nooit te vergeten

Vol enthousiasme denken wij terug aan onze reis door Ethiopië. Van 10 tot en met 20 december zijn wij met z’n vieren door het land gereisd. Ons reisgezelschap bestond uit dominee Marten Visser van stichting GlobalRize, die bezig is met internetevangelisatie. Harm Jan Pelleboer, een melkveehouder die besmet is met het Ethiopiëvirus en Bauke en Evie Deelstra, die mee zijn gegaan voor het maken van promotiemateriaal voor Double Harvest. We hebben als viertal mogen genieten van al het moois dat Ethiopië te bieden heeft. Onze reis is in twee helften te verdelen. De eerste week zijn we in Debre Zeit geweest, waar we hebben gezien hoe Nederlandse zakenmensen proberen de lokale economie een impuls te geven. Er is geregeld kritiek op de Nederlanders in Ethiopië, omdat ze uit eigengewin zouden handelen. Het is in zo’n kort tijdsbestek echter lastig in te schatten in hoeverre dat allemaal waar is. We hebben in Debre Zeit in elk geval kunnen zien dat er zeker ook Nederlanders uit naastenliefde naar Ethiopië zijn vertrokken. Zij creëren baanmogelijkheden voor de lokale bevolking die er anders niet geweest zouden zijn. De tweede helft van onze reis bestond uit een rondtrip, waarin we kennis mochten maken met de prachtige Ethiopische natuur en cultuur. Al met al is het een reis geworden om nooit te vergeten.

Op dinsdag 11 december kwamen we in Debre Zeit aan, nadat we door vertraging op Schiphol ternauwernood onze vlucht in Frankfurt hadden gehaald. De opvolgende vijf nachten hebben we op de Genesis Farm geslapen. Een mooie plaats en tevens ideale uitgangspositie om kennis te maken met de bedrijvigheid van Debre Zeit. Al snel kwamen we erachter dat deze stad bij de Nederlandse ambassade in Ethiopië bekend staat als de Bible Belt van het land. Dit komt, omdat er veel Nederlanders naartoe zijn gekomen om zich vanuit hun geloofsovertuiging in te zetten voor de Ethiopische samenleving. Gert van Putten werd daarbij vele malen aangehaald als degene die alles in gang heeft gezet.


Kennismaking met Debre Zeit

De Genesis Farm, die jaren geleden door Van Putten is opgericht, staat op dit moment onder leiding van Behailu Wolde. Toch is het niet zo dat de Genesis Farm slechts uit een grote kippenstal bestaat, zoals wellicht te denken valt bij de grondlegger Gert van Putten. Naast de kippen worden er onder meer koeien gehouden en landerijen bewerkt. Op de boerderij zijn tientallen mensen werkzaam. De Genesis Farm is lang niet de enige boerderij in Debre Zeit waar Nederlanders actief zijn (geweest). De Alpha Farm en de Maranatha Farm zijn andere voorbeelden. Door de financiering van de Maranatha Farm zijn vele bijzonder initiatieven gelanceerd. Een daarvan hebben we kort na onze aankomst opgezocht, namelijk de Maranatha Clinic. Deze splinternieuwe zorglocatie staat naast de Maranatha Farm en bestaat uit een heel fris gebouw dat een paar maanden na de opening al een erg belangrijke rol speelt in het verzorgen van de zieken in Debre Zeit, maar ook voor de bevallingen van vrouwen. Naast de Marantha Clinic is er in Debre Zeit ook een Maranatha School, waar 1.270 schoolkinderen naartoe gaan. Deze school geeft veel kinderen de kans om onderwijs te volgen, terwijl dat anders bijna niet mogelijk is omdat de kinderen anders een erg grote afstand moeten afleggen.


De Nederlanders

De eerste Nederlanders die we in Debre Zeit opzochten zijn Gerard en Baukje van der Wal. Hun bedrijf ‘Crown Packaging’, maakt verpakkingsmateriaal voor met name yoghurtcups. Het is erg waardevol dat dit in Ethiopië zelf gedaan wordt, want hierdoor hoeft het niet geïmporteerd te worden uit andere landen en het zorgt bovendien voor de nodige werkgelegenheid. De grootste afnemer van het verpakkingsmateriaal is het bedrijf Holland Dairy dat, zoals de naam al doet vermoeden, ook onder leiding van Nederlanders staat. Holland Dairy is een melkverwerkingsbedrijf dat onder meer op grote schaal yoghurt maakt voor de binnenlandse markt. Jacob Nutma is een van de mensen die actief is bij Holland Dairy. Wanneer wij als bezoekers het terrein betreden vallen meteen de koeienletters op de gevel op: ‘Jesus is Lord’ staat er. Die letters staan er volgens Nutma niet voor niets. ‘De Ethiopiërs zijn soms erg armoedig, maar leven in het grootste vertrouwen in onze lieve Heer.’ Hans Walhout is als Nederlander in een hele andere branche actief. Samen met zijn vrouw Alita is hij naar Ethiopië vertrokken om leiding te geven aan het bedrijf ESPBC (Ethiopian Steel Profiling and Building Company). Hans is erg enthousiast over zijn onderneming om Debre Zeit, waar zowel staalprofielen en dakplaten worden gemaakt als andere staalproducten. ‘Het is ontzettend mooi om met lokale collega’s een bedrijf te runnen en om als Nederlander de economie hier vooruit te helpen.     

GlobalRize

Naast de ontmoetingen met de Nederlanders, is dominee Marten Visser tijdens de reis actief geweest in het ontmoeten van Ethiopische voorgangers voor stichting GlobalRize. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die de website van GlobalRize opzoeken met vragen over het geloof. Het afgelopen jaar is er een explosieve toename geweest in het aantal bezoekers uit Ethiopië. Vanuit GlobalRize is daarom het verlangen ontstaan om mensen te vinden die goed antwoord kunnen geven op vragen van Ethiopische bezoekers aan de website. Het zou daarbij ideaal zijn om dit door Ethiopiërs zelf te laten doen. Om dit doel te bereiken heeft Marten Visser onder andere een domineesontmoeting georganiseerd in Debre Zeit, maar ook heeft hij bezoeken gebracht aan kerkleiders in de hoofdstad Addis Abeba. De reis heeft voor GlobalRize waardevolle contacten opgeleverd, die ongetwijfeld een belangrijke rol zullen gaan spelen binnen het internetevangelisatiewerk van de stichting.

Rustdag

Na de drukke werkbezoeken van de eerste week, was het tijd voor rust. En dat kwam goed uit, want het was zondag. We besloten naar een lokale kerk te gaan, waar we te horen kregen dat Gert van Putten een belangrijke rol had gespeeld in het tot stand brengen van het gebouw. Door omstandigheden arriveerden we wat te laat in de dienst, maar dit was helemaal niet erg, want vele Ethiopiërs zouden na ons de kerk nog binnen komen druppelen. Ondanks het feit dat we niet veel van de boodschap konden meekrijgen, was het mooi om de passie voor Jezus bij de kerkgangers te zien. Het was bovendien erg waardevol om gezamenlijk aan het avondmaal mee te doen. Dit zorgt voor verbinding. Hoewel het geloof er in de praktijk soms anders uit mag zien, is het erg bemoedigend om je te realiseren dat er over heel de wereld mensen zijn die in Jezus geloven.

De boeiende cultuur

Zowel de cultuur als de natuur van Ethiopië is erg mooi en interessant. Om die reden wilden wij als groep graag wat meer zien van het land, dan alleen Debre Zeit. De laatste dagen hebben we daarom gebruikt voor een rondtrip richting het zuiden. De eerste hot spot van onze rondreis was Tiya. Deze historische plaats staat ook op de Werelderfgoedlijst en bestaat uit allerlei grafstenen, tot wel vijf meter hoog. Deze stenen zijn hier eeuwen geleden door olifanten naartoe versleept en er zijn interessante afbeeldingen ingekerfd die naar de aanzienlijke burgers verwijzen die er onder begraven liggen. Een ander cultureel hoogtepunt was ons bezoek aan de Dorze-bevolking. Het Dorze-dorpje dat we opzochten, bestond uit allerlei woningen die gebouwd waren in de vorm van een olifant. Naast het bezichtigen van deze huizen hebben we er ook nog een culinaire ervaring opgedaan, door het eten van een soort pannenkoeken, die gemaakt zijn van de nepbananenboom. Bijzonder voedsel, dat niet per se naar meer smaakt.

De prachtige natuur

Niet alleen de cultuur, ook de natuur van Ethiopië is erg de moeite waard. Met name Marten Visser heeft als vogelaar zijn hart kunnen ophalen, door talloze vogels te spotten die hij nog niet eerder in zijn leven had gezien. De boottocht op het Chamomeer was erg indrukwekkend, omdat we zowel krokodillen als nijlpaarden hebben mogen bewonderen. Als mens voel je je erg nietig tussen deze gevaarlijke dieren in. De lokale vissers spelen met hun leven door op een kleine afstand van deze beesten hun visnetten uit te werpen. Het Chamomeer was het zuidelijkste puntje van onze reis. Op onze terugreis naar het noorden hebben we nog een bezoek gebracht aan het Nationale Park Abidjatta-Shalla. Hier waren ook weer talloze mooie beesten te zien, zoals struisvogels, flamengo’s en everzwijnen. Toch maakten niet de wilde dieren, maar een ander natuurverschijnsel de meeste indruk, namelijk de warmwaterbronnen. Op meerdere plaatsen in het park borrelde enorm heet water naar boven. Zelfs de ezels durfden door de hoge temperatuur bijna niet van het water te drinken.

Dankbaarheid

De warmwaterbronnen zijn een van de laatste dingen van het land geweest die we hebben opgezocht. Nadat we het Nationale Park hadden verlaten, werd de terugreis ingezet. Via de Genesis Farm in Debre Zeit zijn we naar het vliegveld in Addis Abeba gegaan. Na een voorspoedige terugreis, zijn we donderdag 10 december weer veilig teruggekomen in Nederland. Met een dankbaar gevoel kijken we als viertal op deze reis terug. Het was een hele mooie ervaring, waarin we hebben mogen zien hoe mooi Ethiopië is. Het is bewonderenswaardig hoe mensen zich met hart en ziel inzetten om het land verder te helpen. Met dank aan God zijn er al veel mooie dingen tot stand gebracht. En we mogen erop vertrouwen dat er nog veel mooie dingen staan te gebeuren in dit bijzondere land.

 

< terug