“Zo wie nu het goed der wereld heeft, en ziet zijn broeder gebrek hebben,
en sluit zijn hart toe voor hem, hoe blijft de liefde van God in hem?”

1 Johannes 3:17
22/12/2016

Dromen voor de toekomst

Verslag Decemberreis 2016

Met Martien en Neline van Dijk en Gert en Rie van Putten.

Beste vrienden van Double Harvest,

Van 13 – 17 december zijn Martien, Neline, Rie en ik (Gert) voor een bliksembezoek naar Ethiopië geweest. Daar hebben we verschillende administratieve zaken afgehandeld en ook met een hoop mensen overlegd en… gedroomd. Gedroomd over nieuwe plannen voor de jeugd en het onderwijs van Ethiopië. Allereerst over de zaken die nu al zijn afgerond of nog staan te gebeuren. De lagere school met vier gebouwen en elf lokalen is nu bijna helemaal afgebouwd. Er gaan al meer dan 700 kinderen naar school. Het is slechts één gebouw verwijderd van een volledige basisschool. Wat nog mist is het gebouw voor klas 8. Dit gebouw met vier lokalen zal in 2017 worden gerealiseerd. Besloten is om bovenop het eerste gebouw ook nog een extra verdieping te bouwen. In deze bovenverdieping wordt het kantoor van de directeur gehuisvest. Zo heeft hij een mooi uitzicht over het hele terrein. Ook willen we hierin graag een bibliotheek voor de kinderen en leraren realiseren. Het was mooi om weer op de school te zijn en kinderen en leraren te ontmoeten.

Zoals eerder gezegd hebben we behalve overlegd ook gedroomd. Na 2017 kunnen de kinderen van Debre Zeyt tot en met de basisschool in een prachtig schoolgebouw terecht. Ze leren daar vakken als Engels, Amhaars, Wiskunde, Biologie en Geschiedenis. Na de basisschool komt in Ethiopië, net als in Nederland, de middelbare school. De middelbare school bestaat uit twee jaar (klas 9 en 10) en de lessen worden in het Engels gegeven. Na de middelbare school kunnen de kinderen doorstromen naar het beroepsonderwijs. Dat is alleen een probleem voor de kinderen van de Maranatha School, want die gaat maar tot klas 8. Dat betekent dat de kinderen naar een andere school moeten voor hun onderwijs of dat hun onderwijs simpelweg stopt. Zo wordt acht jaar veelbelovend onderwijs plotseling in de kiem gesmoord. Graag willen we als Double Harvest Nederland hier iets aan doen. In overleg met verschillende organisaties willen we graag zorgen voor lokalen voor een middelbare school. De school zal, net als de basisschool, vallen onder de verantwoordelijkheid van de Ethiopische regering. Dat betekent dat zij bijvoorbeeld de salarissen van de leraren zullen betalen. De school kan gebouwd worden op het terrein van Maranatha School dat 2 hectare groot is.

Na deze droom droomden we nog verder. Het zou fantastisch zijn als de kinderen van Maranatha de middelbare school af kunnen maken. Alleen al het feit dat ze dan helemaal in het Engels kunnen communiceren zal ze ontzettend helpen op de arbeidsmarkt. Het zou natuurlijk nog fantastischer zijn als ze ook een beroepsopleiding zouden kunnen volgen in hun stad. We zijn wat rond aan het vragen geweest en er zou het meeste behoefte zijn aan een technische school. Onze droom is dan ook het bouwen van een  technische school voor de jeugd van Ethiopië. Graag willen we het onderwijs hiervan zelf in de hand kunnen houden, zodat we veel invloed uit kunnen oefen op zowel de manier van lesgeven als de kwaliteit van het onderwijs. Een hogere particuliere school of trainingscentrum dus. Ook kunnen we zo waarborgen dat het onderwijs wordt met een christelijke identiteit.

Om deze droom werkelijkheid te laten worden moet de bouw van het trainingscentrum breed gedragen worden. We hebben hiervoor onder andere al overleg over gehad met de Interlake School in Debre Zeyt en de technische school Selam in de hoofdstad Addis Abeba en natuurlijk de directie van de Maranatha School. Ook in Nederland zal het gedragen moeten worden. Er is gebed nodig, ondersteuning van experts en een heleboel geld. Dromen jullie met ons mee? Graag horen we wat jullie van het plan vinden.

Aan het einde van deze nieuwsbrief en bijna aan het einde van 2016, kijken we hoopvol uit naar 2017! We wensen jullie nogmaals een gezegende kerst toe en een voorspoedig nieuw jaar!

Tot zover,

Het bestuur: Gert van Putten, Martien van Dijk en Henk Morren.

20161215_0923021 20161215_0953111 20161215_0923071

< terug