“Zo wie nu het goed der wereld heeft, en ziet zijn broeder gebrek hebben,
en sluit zijn hart toe voor hem, hoe blijft de liefde van God in hem?”

1 Johannes 3:17
17/02/2016

Bliksembezoek

Bliksembezoek

Het verslag van de reis van 7 februari tot en met 11 februari. Van Double Harvest, Gert van Putten en Martien van Dijk plus zoon Alwin en aanstaande schoonzoon Patrick.

’s Maandags in de morgen aangekomen. Bij aankomst ontdekten we een prachtig mooi nieuw terras achter het gasthuis in Debre Zeit van Genesis Farm. Ziet er goed uit! Het doel van deze korte reis was om de Maranatha School te controleren en de elf bestaande schoolborden van de Maranatha school weer mooi zwart te verven. Eerst met tin helemaal afgewassen en daarna met de verf van Karel Brak weer als nieuw geverfd. Ze zagen er weer prachtig uit. De controle is verder ook goed verlopen. De vier nieuwe lokalen zullen in april klaar zijn. Dan kunnen er 750 kinderen naar school. Verder hebben we ook regelmatig overleg gehad met Girma tijdens de reis. De financiën van Double Harvest worden in Ethiopie door Girma heel goed bijgehouden. Ook helpt hij mee met het toezicht van de bouw van de school, waar we heel dankbaar voor zijn.

We hebben tijdens de reis de meeste projecten kunnen bezoeken, ook van onze vrienden.

Verder hebben we tijdens deze reis research gedaan en  ontdekt dat het bijna niet meer mogelijk is om in de omgeving van Debre Zeit grond te verkrijgen om iets aan activiteiten te starten. Als het wel te krijgen is, is het bijna niet te betalen. Ook kunnen we duidelijk merken dat er een tweestrijd is tussen de regering en de Oromo-stam (35% van de bevolking) en zij maken grote problemen op allerlei gebied. Ten eerste hebben ze dus in december een paar Nederlandse boerderijen verbrand. Een ander voorbeeld: bij het luzerne (alfa alfa)- project, wat dus 280 hectare groot is, werd de luzerne verkocht (ook aan Arnold bij de stierenmesterij). De bedrijfsleider die we daar spraken heeft nu opdracht gekregen van de lokale Oromo regering dat hij absoluut aan niemand mag verkopen buiten Oromo klanten, ook mag hij niet gaan exporteren. Het is dus niet alleen moeilijk om aan grond te komen. Als je dus eenmaal grond hebt is het ook nog moeilijk om vrije handel te krijgen.

Afgelopen donderdag zijn we daarna naar landmogelijkheden wezen kijken in Deber Birham (betekenis is licht). Deze plaats ligt anderhalf uur ten noordwesten van Addis Abeba en is Amhaars gebied, waar de wetten en de mogelijkheden om een project te starten momenteel veel gunstiger zijn. Ook de huurkosten daar zijn maar 200 birr per hectare per jaar (exclusief schadeloos stellen van de boertjes). Niet dat wij als Double Harest op dit moment concreet daar iets willen starten, maar we hebben gewoon gekeken welke mogelijkheden heeft Ethiopië voor nieuwe investeerders en dat is dus een bijzonder mooi gebied: vlak land en goede mensen.  Zoals eerder al aangekondigd wil Double Harvest in de toekomst vooral bezig gaan met het ondersteunen van kerken,  scholen en studenten. Dat gaat nu steeds meer concreet vorm krijgen. Daarom hierbij de aankondiging van twee nieuwe projecten. We gaan helpen met het bouwen van een kerk in Anderacha Gedam, ongeveer 12 kilometer van het dorp Bonga Town. De naam van de dominee die de kerk leidt is Pastor Ashebir en we werken in het bouwproject samen met ouderling Tedessa. Ook willen we steun gaan verlenen aan de bouw van een nieuwe Bijbelschool in samenwerking met Ethiopische vriend Tessema. Tessema heeft jaren terug zijn theologie studie gefinancierd gekregen door Gert van de Kolk. Hij is nu dominee en zit in het hoofdbestuur van de Kale Heywet Church. De Bijbelschool is in het dorp van zijn ouders. We zijn op de terugweg naar het vliegveld nog bij hem en zijn familie langs geweest en hebben daar heerlijk gegeten met zijn vrouw, kinderen en een gast van Wycliff Duitsland. Goede gesprekken gehad! Het is heel bijzonder om te zien hoe God de kerken steunt in Ethiopie. Toen we 25 jaar begonnen met de samenwerking met de Kale Heywet Church in Ethiopie hadden die 3 miljoen leden. We gingen toen die eerste keer met het samenwerken in verband met het weeshuisproject. Nu, 25 jaar later, heeft de Kale Heywet Church 8 miljoen leden!

Uiteindelijk zijn we in een recordtijd weer naar huis gekomen. Het vliegveld vertrok om 11.30u vanuit Addis Abeba en om 10u waren we al weer in Terschuur (met twee uur tijdverschil).

Al met al. Het was een goede reis en we zijn met een gezegend hart weer thuisgekomen.

De planning nu is dat de volgende groepsreis D.V. van 17 tot en met 27 mei zal plaatsvinden.

Hartelijke groet, Double Harvest Nederland

< terug