“Zo wie nu het goed der wereld heeft, en ziet zijn broeder gebrek hebben,
en sluit zijn hart toe voor hem, hoe blijft de liefde van God in hem?”

1 Johannes 3:17
18/04/2017

Maart in kaart

Reisverslag
21 maart tm 28 maart 2017
Deelnemers: Gert van Putten, Jan Gerritzen, Harm-Jan en Elisabeth Pelleboer.

We zijn op een dinsdag vertrokken.

Op woensdag zijn we naar Debre Birham geweest. Daar hebben we Bert Bout ontmoet en de familie de Boef, die daar gaan beginnen met appelbomen kweken. Arend Hardeman wil daar verder ook gaan starten met nieuwe kippenstallen. In deze omgeving is het een stuk hoger en kouder dan in Debre Zeyt, maar wel een goed gebied om in te investeren. Het is daar gunstig omdat je daar buiten het Oromo-gebied zit en daardoor makkelijker met de regering kunt samenwerken. Rond de Oromo’s is er momenteel veel onrust in Ethiopie. De lokale boertjes die daar actief zijn produceren ook al veel melk. Ze ploegen daar met ossen. Dat is noodzakelijk omdat er zoveel stenen op het land liggen. De huizen (of misschien is hutten een beter woord) zijn over het algemeen ook groter dan in andere streken van Ethiopie. Het was fijn om daar een nacht te slapen in het hotel, samen te eten en te zien welke toekomstplannen zij daar hebben.

Koeien 2

Die dag daarna, donderdag, zijn we weer terug naar Debre Zeyt en naar Genesis Farm gegaan. We hebben met de aannemer van de schoolgebouwen, Mulugetu, alles af kunnen ronden. We hebben een nieuw contract kunnen maken voor de volgende vier schoolgebouwen, die hij nu zo snel mogelijk zal bouwen.

Vrijdag hebben we de verschillende bedrijven in Debre Zeyt bezocht. Bijzonder is dat bij de voederfabriek van Alema-Koudijs nu 6 voedersilo’s staan van 500 ton. Dit is een enorm grote verbetering, doordat er nu geen schimmel in het voer kan komen.

Zaterdag zijn we naar Sodoreth geweest. Dat is het dorp waar Theodorus geboren is, (van de melkfabriek) en gelijk door gereden naar Mark Driessen. Bij Mark hebben we een hele vriendelijke ontvangst gekregen. Hij maakt stekjes van veel verschillende bloemsoorten. Zijn bedrijf is snel gegroeid en produceert nu een miljoen stekjes per dag. Hij exporteert deze stekjes over de hele wereld, hoofdzakelijk naar Nederland. Hij heeft nu 1500 mensen in dienst. Hij heeft hele goede regelingen voor de medewerkers. Ze krijgen allemaal gratis te eten. Hij had toen het probleem dat er teveel eten werd weggegooid. Nu heeft hij een nieuwe regel gemaakt: alles wat je opschept, moet je ook opeten. Ze mogen alleen maar terugkomen met een leeg bord. Ook heeft hij veel meer hygiene toegepast in het bedrijf. Bijvoorbeeld dat iedereen verplicht voor het eten handen moet wassen. Hij heeft ook een medische afdeling op het bedrijf voor de medewerkers. Het was geweldig om het succes van hem te zien en hoe goed zijn relatie is met de Ethiopische bevolking. Het was op die dag wel 35 graden, dus dat was wel even wennen.

Zondag zijn we naar een lokale kerkdienst geweest. Het was een dienst van een evangelische gemeente waar ook Assenoffi altijd naar de kerk gaat, de voormalige boekhouder van Genesis Farm. Hij werkt nu bij Gerard en Boukje, bij de cupfabriek. Zondagmiddag zijn we bij familie van de Haar wezen kijken. Die hebben nu een hele mooie nieuwe koeienstal. Dat zag er ook bijzonder goed uit. Verder gezellig bijgepraat en koffie gedronken.

Maandag zijn we naar van Oers geweest bij de coca farm. Daar werden net de boontjes geoogst voor de export. Twee koeienstallen op de boerderij zijn nu bijna vol. Een stal met een kleine honderd melkkoeien, de ander met jong vee. Het is ook een bijzonder mooi bedrijf. Vooral om te zien dat zoveel boontjes geëxporteerd worden. Ook voor de binnenlandse markt worden grote partijen verkocht. Dinsdag alles afgerond voor de schoolbouw.

Al met al hadden we een bijzonder mooie vruchtbare reis. We zien dat God grote dingen doet in Ethiopië en dat veel Nederlanders daar hun talenten kunnen gebruiken.

Onze volgende reis gaat van 6 juni t/m 10 juni naar Ethiopië. Van 10 juni t/m 15 juni reizen we naar Uganda om daar mee te denken met een aantal projecten. Een bijzondere reis, omdat het hele bestuur van Double Harvest Nederland mee op reis gaat. We kijken er naar uit.

Hartelijke groet, Gert van Putten

Behailu's vader en moeder

P.S. We maakten tijdens de reis ook een stop bij de ouders van Behailu van Genesis Farm. Behailu vindt nog steeds zijn thuis bij hen. Ze geven elkaar veel vreugde. Zijn ouders zijn heel trots op hem.

< terug